torsdag 22 november 2012

När i helvete blir man sån?

Titta på det här ansiktet! När blir man sån? Han kan väl inte alltid ha sett ut på det sättet! Ihopsnörpt mun, smala ögon. Han tycker lite synd om sig själv och tycker att livet är orättvist som gynnat alla andra, men inte honom. Är det då man blir sån? Vad är det för något i livet som gör att man snörper ihop munnen och fastnar så?

 

Jag har alltid förundrats över detta. Ett tag var jag nästan själv på väg in i bekymmersrynkvärlden. Efter en skilsmässa och massor av förlorad kraft på ett gigantiskt projekt jag initierat och drivit (gratis) som vände mig ryggen, hängde bekymmersmolnen tunga en tid, men de fastnade inte inom mig. Jag gick vidare. Varför går han här uppe inte vidare? Eller hon här nere?

 

Se på hennes blick. Missunnsamheten lyser i hennes ögon. "Bara för att jag aldrig fick, så ska de inte heller..." Är det så hon tänker? Titta på de sammandragna kinderna och den snörpta munnen. De är inte bilder av lyckliga människor. Det sägs ofta att missunsamhet och avundsjuka är typiskt svenska janteegenskaper. Jag vet inte det. Ansiktena här är inte från Sverige. Jante finns i många delar av världen, men med lite olika egenskaper och uttryck.

 

När jag ser bilder av bittra människor i artiklar i tidningar eller på TV, från någon oroshärd, från ett inslag om främlingsfientlighet, om homofobi och så vidare, så möter man ofta ansikten som dessa här ovan. Vad är det som gör det så farligt att det finns en mängd människor som vill bosätta sig här hos oss, bort från krig, förföljelse, tortyr? Varför är så många så bittra, så missunsamma? Hur kan de så ofta känna sig så kränkta? För vad? Om vi själva befann oss i samma situation i Sverige så skulle vi ha samma behov, samma smärta, samma desperation. Vi tror att det aldrig kommer att ske, men konsekvenser av klimatförändringar är omöjliga att förutse, så risken kan ju finnas att vi måste fly, men då inte av politiska skäl. Skulle vi vara välkomna någonstans då? Jag hoppas verkligen det.

 

I boken Embitterment: Societal, psychological and clinical perspectives menar flera forskare i psykiatri att det behövs en ny diagnos (PTED - bitterhetssyndrom) för att beskriva personer som inte kan förlåta andras kränkningar. Författarna visar hur långvarig bitterhet kan leda till fysisk sjukdom. Hormoner och immunförsvar påverkas, blodtrycket stiger, hjärtfrekvensen och risken för hjärtsjukdomar ökar. Den som har en negativ känsla emot någon blir instinktivt förberedd på strid, vilket höjer blodtrycket. Det är helt klart att negativa mentala tillstånd ger hjärtproblem fullt jämförbara med rökning, menar psykiatern Charles Raison vid Emory University School of Medicine in Atlanta, USA.

Raisons forskning handlar just om hur den psykiska hälsan samspelar med kroppen. Den som är bitter är övertygad om att han/hon inte kan förändra något och ältar det som hänt eller händer och kommer inte vidare. Hämnd och skadeglädje är vanliga reaktioner på beteendet när man blir besviken eller rädd och det blir lätt att man fastnar i negativa mönster men en känsla av att vara drabbad och att det är typiskt att det "alltid ska hända mig", eller "alla andra får allt gratis". Förändringar som man upplever sig inte kunna påverka kan också vara en orsak till såna negativa mönster, ofta på grund av osäkerhet och rädsla inför vad som ska hända, trots att det nya många gånger berikar ens liv.

 

Så några råd i all enkelhet:

  • Försök acceptera det som händer. Alla förändringar är inte av ondo. Det bästa sättet att hämnas är ofta att själv se till att må bra och trivas med livet.
  • Älta inte gamla oförrätter så att du fastnar i negativa tankemönster.
  • Bryt vanor och rutiner. Gör något annat. Fastna inte i gamla mönster.
  • Se till att belöna dig själv. Njut av det du gillar.
  • Sök hjälp om du inte kan släppa tanken på hur orättvist du blivit behandlad.
Free your mind och bli inte en bitter idiot som alla försöker undvika och som ser medmänniskor och hela världen som något ondskefullt som vill dig illa. Det är inte synd om dig. Alla andra får inte alla fördelar som går dig förbi. Om du tror det så sorry... då är du verkligen en idiot!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar