måndag 24 september 2012

Det är ditt ansvar att förbereda din kropp på att klara ditt jobb!

Jag träffade en fascinerande människa i helgen. Jag föreläste på samma mässa som Blossom Tainton och fick både höra på hennes föreläsning och sitta och prata med henne en stund. En av de saker hon pratade om var att vi alla, var och en, har ett stort ansvar för hur vi själva mår och jag håller verkligen med henne. Det är så ofta som vi skyller på andra och annat, när ansvaret i själva verket är vårt eget. Vi vet så mycket idag om vad som kan ge oss skador. Om vi t.ex. jobbar inom vården med tunga lyft, så måste vi ju faktiskt själva se till att förbereda våra kroppar så att vi rent fysiskt klarar av att jobba med tunga lyft, men hur ofta är det man ser dem på gymmet? Om vi inte är beredda att se till att vi klarar av den fysiska ansträngning arbetet kräver, så kanske vi ska hålla på med något annat.

Blossom Tainton - en stor inspiratör
 

Det kan kanske låta hårt. Vi är ofta vana med att när vi söker och får ett jobb så går man dit och lär sig hantverket, arbetsuppgifterna både med hjärnan och med kroppen, men vi vet sällan (och får sällan reda på i förväg) vilka fysiska förutsättningar som faktiskt krävs för att klara av jobbet utan att vi tar skada, fysiskt eller mentalt. Hur många brukar i förväg känna till att även stillasittande arbete, t.ex. vid en dator kräver mycket starka mag- och ryggmuskler. Vi brukar efter något eller några år känna att något är fel. Smärtor i ländryggen, höfter, skuldror och nacke är inte ovanligt. Men jag känner själv inte någon som faktiskt ser till att träna upp just de musklerna innan man söker ett sånt jobb eller ens efter man har börjat. Att sitta stilla på en stol 8 timmar om dagen är extremt ansträngande. Arbetsgivaren kan möjligen ha ett moraliskt ansvar att tala om vad jobbet kräver av din fysik och se till att skaffa dig en bra stol, men du måste själv se till att du klarar det. Ansvaret är faktiskt ditt.

 

Möjligheterna är många, men du klarar det sällan helt själv om du inte är extremt motiverad. Flera arbetsplatser erbjuder ekonomisk ersättning för friskvård. Se till att utnyttja det. Om inte, så fundera ändå på om det inte skulle kunna vara värt att kosta på sig ett gymkort. Det kan vara en billig försäkring mot att slippa att bli sjukskriven för ryggsmärtor. Om du känner dig osäker och kanske aldrig varit på ett gym, titta in på några där du bor och se om det finns människor där ungefär i din ålder och kroppsbyggnad. Friskis & Svettis brukar vara ett bra och prisvärt alternativ där de flesta typer av människor i alla åldrar brukar träna, men det finns många bra gym. Köp några timmars träningsinstruktion av en rekommenderad personlig tränare (PT) eller av gymmets instruktörer. Ofta räcker det med en eller ett par gånger för att du sen ska känna dig säker och vara självgående. Berätta för instruktören varför du är där och hur din arbetssituation är. Ställ krav och fråga instruktören om hon/han säkert vet hur du ska bli hjälpt. Alla instruktörer vet inte allt.

 

Det kan vara så att du kan göra övningarna hemma med enkla hjälpmedel, men börja ändå på gymmet för att bygga upp en säkerhet i hur du ska träna, så att du vet att du gör rätt. Försök helst att få med dig en eller flera arbetskamrater som har samma arbetssituation som du. Det kan kännas tryggare och roligare att träna med någon man känner. Det går också att anlita en instruktör tillsammans. Då blir kostnaden lägre per person och ni kan få hjälp fler gånger utan att det kostar skjortan. Om det finns ett gym på arbetsplatsen så nyttja gärna det, men se ändå till att ta hjälp av en instruktör/PT. Rätt träning kan göra underverk för din framtida hälsa, men fel träning kan göra det värre.

 

Så vänta inte en dag till, utan bestäm redan nu vilken dag du ska besöka några gym! Hör med gymmet du fastnar för om de har någon utbildad instruktör/PT eller sök på internet. En bra hemsida att kolla in är personlig-tranare.se som samlar en del PT (men långt från alla) som du kan söka länsvis.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar