tisdag 11 december 2012

Alla kan väl inte bli egna företagare eller?

Jag får ofta den reaktionen när jag skriver eller pratar om drömmen att förändra sitt liv och leva sina drömmar. Nej, det är inte så att man måste bli egen företagare för att förverkliga sina drömmar. Man måste inte sitta med en laptop på en skön strand och blogga (även om det skulle vara extremt skönt just nu i vinterkylan) för att ha ett gott liv. Camilla Lebert Hirvi skriver på sin hemsida Peel it off, att alltför många tänker att försörjning och glädje inte är helt förenligt. Att leva i frihet, enkelhet och lycka är en sak och att försörja sig är ett tillstånd som oftast bara inbegriper hårt arbete och uppoffringar. Hon nämner också att det finns många som har roliga arbeten, som känner att de får mycket igen för sina många timmar på jobbet, men att även en hel del av dem ändå inte känner att de kan leva sitt liv fullt ut som de skulle önska. Många som vill förverkliga sina drömmar väljer att helt eller delvis bli egna företagare för att mer kunna styra sin egen tillvaro, men det är förstås inte ett absolut krav på lycka. Att styra sin egen tid och styra sin inkomst kan vara enklare om man är sin egen, men det går, eller borde gå, att förändra sin tillvaro även om man är anställd. Det hänger på hur modig och uppfinningsrik du är och/eller på hur modern chef du har.

 

Fundera på vad det är du vill förändra i första hand. Vad är viktigast? Om man kommer till sin chef och har femtio idéer på hur du skulle vilja förändra din arbetssituation, så går det sannolikt inte att åstadkomma allt. Då är det viktigt att det som du allra helst vill uppnå inte är det som skalas bort bara för att det andra var enklare att genomföra. Om du t.ex. vill ha en mer flexibel arbetstid och kunna arbeta var du vill ibland så är det det du måste fokusera mest på. En hel del jobb är svåra och kanske omöjliga att ändra när det gäller tid och plats. En lärare behöver, med det system som finns på de flesta skolor idag, vara på plats när eleverna är det. Men om detta är viktigt för dig så kanske du ska fundera på att byta arbetsplats. Alltfler högskolor och universitet idag arbetar med distansutbildningar där man träffas på nätet. Vissa skolor har träffar i verkliga livet (ivl) någon eller några gånger per termin, medan en del gör allt via nätet. Högskolan Dalarna är ett sånt exempel där man har kurser där allt sköts via nätet. Fundera på vad som är viktigt på riktigt för dig. Det går ofta att tänka på annat sätt och hitta riktigt bra lösningar om man verkligen vet vad man vill.

 

Om du sitter på ett kontor och jobbar med försäljning, planering, strategier, konceptutveckling, bokföring, design etc så finns det ju alla möjligheter att kunna jobba var man vill och i stort sett när man vill. Här handlar det mest om hur traditionell eller modern din chef är. Tänk bara på att om du vill förändra (=förbättra) något för dig, så ska det helst finnas något att vinna på även för företaget. Det bör bli en win-win om du ska kunna få gehör för dina idéer. Timothy Ferriss presenterade i sin bok Four Hour Work Week en metod, där man börjar med att påstå att man känner att man inte presterar/producerar så mycket som man skulle kunna och att det känns lite frustrerande. Därefter erbjuder man sig att sitta hemma och arbeta t.ex. två dagar i veckan med en prövotid på exempelvis två månader för att visa på att man på så sätt kan producera bättre. Om man då kan visa att man presterar mer på den tiden så är nog chansen större att man skulle kunna utöka antal dagar. Ofta är man mer högpresterande om man inte blir störd hela tiden så det brukar ofta komma med automatik.

 

Så om du har modet att lyfta fram idén till din chef och att du, sen när detta blir känt på företaget, sprider ett rykte om att chefen är så modern och framåtsträvande, så kan du kanske så småningom kan bli helt eller nästan helt tids- och platsoberoende. Tänk på att skapa en positiv känsla runt omkring dig om du vill få till en förändring. Beröm och uppmuntra. Det är mycket lättare att få till förändringar om du uppfattas som en positiv person, mycket mindre om du uppfattas som en gnällspik. Om däremot syftet med att vilja arbeta är att få ett socialt sammanhang, så är drivkraften att arbeta på andra platser än på jobbet inte så stor, men än då hjälper det oerhört mycket att bli "känd" för att vara glad, positiv och utvecklingsinriktad. Dels för att det smittar av sig och dels för att de flesta ofta ser en glad och positiv person som en man kan räkna med och lita. Pröva själv på din arbetsplats. Hur ser du på dina medarbetare omkring dig? Vem anförtror du dig helst till? Vem samarbetar du helst med? Och så vidare.

 

Ferriss har också sagt: ”We don´t really want to be millionairs, we want to experience what we think only millions can buy”. För en del är mängden pengar och vad de symboliserar viktiga i sig, men för merparten (gissar jag) handlar det nog mer om vad man kan göra med pengarna. Både Camilla och Tim har haft flera sådana upplevelser. Att leva som miljonärer utan att vara det. Det betyder inte nödvändigtvis att sitta i svindyra kostymer och klänningar och sippa tusenkronorsdrinkar på ett sjustjärnigt hotell i Dubai. Men det kan vara möjligheten att uppleva en vacker solnedgång på en vit sandstrand eller att bo i en lägenhet mitt i Paris. Då kan en idé vara att byta hus eller lägenhet för några veckor med en annan familj. Det finns flera förmedlingar som erbjuder såna lösningar och det kan idag även finnas stora chanser att via sociala media hitta någon att byta med. Jag pratade med en familj som ville testa en gång, men som trodde att deras lilla lägenhet i en liten ort i mellansverige inte skulle vara så intressant för någon annan, men det var inga problem alls. De bytte sin fyra i Mellerud mot en villa i Provence vid första tillfället. Genom att vara ute i god tid och acceptera udda tider med någon mellanlandning kan man också hitta billiga flygturer. Det kan man ju stå ut med om man ska vara i Provence eller New York i fyra veckor med sin nyvunna frihet som distansarbetande anställd.

 

Free your mind!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar