måndag 4 februari 2013

Varför vill du inte bli lycklig?

Av någon märklig anledning verkar så många människor inte vilja bli lyckliga eller ens försöka. Många som jag frågar om vad de skulle göra om de fick välja helt fritt utan några som helst hinder, beskriver ofta drömmar om att resa, att inte lönearbeta eller att arbeta mindre, att umgås mer med familj och vänner, att skriva en roman, att måla, att hjälpa andra människor med mycket mera. En del har mer konkreta drömmar som till exempel att köpa en särskild sorts motorcykel, att gå på salsakurs till jul på Cuba eller att ta ett dykarcertifikat i Thailand. När jag sen frågar varför de inte gör det nu direkt så kommer en strid ström av bortförklaringar om brist på pengar, brist på tid, ansvar för barn och en massa annat. Enligt mig så handlar det om ett ansvarslöst förhållningssätt till den viktigaste gåva man fått - livet.

 

Det är klart att vissa drömmar är extremt svåra att genomföra och att det finns hinder. Att flyga till månen kräver exempelvis någon slags farkost som inte går att köpa i någon butik och kostar ofantligt mycket pengar. Barn kan man inte lämna vind för våg. Men nästan alla har BÅDE helt orealistiska OCH fullt genomförbara drömmar. Jag är också helt övertygad om att flera av de drömmar man har som idag uppfattas som omöjliga faktiskt är genomförbara snabbare än du tror. De kanske bara behöver ett annat sätt att tänka eller mer tid att planera. Du måste förstås inte leva ditt liv genom att förverkliga dina drömmar. Du har full rätt att låta bli, men låt då för bövelen bli att gnälla på att ditt liv är tråkigt. Gör något åt det!

 

Så många människor gömmer sig bakom principer om hur livet ska levas. Rädslor för ett liv vi inte vet något om, att lämna det "trygga", invanda. Mönster vi ärvt, förvaltar och för vidare till nästa generation. Jag vet inte hur många jag hört förfasa sig över unga människor som reser runt, tar dagen lite som den kommer, arbetar så lite som möjligt så att det precis räcker till hyra, mobilräkning och en resa till Paris. Jag har själv tänkt så många gånger. De blir förstås inte automatiskt lyckliga av det, men det skapar möjligheter att göra det de vill. De har inga barn, inga förpliktelser, inga bostadslån, inga billån, inga fjärrvärmeräkningar. De har ett utrymme att ta sig friheter och de gör det. De fångar och tar vara på möjligheten. Var ligger felet i det?

 

Jag tror problemet många gånger handlar om att man glömmer bort att planera för sina drömmar. Jag har själv varit otroligt duktig på att skriva in alla måsten i kalendern. Möten, jobb, räkningar som ska betalas. Till och med sådant som man bokat in för att det är roligt - buggkursen, träningen, besöket från svärföräldrarna med mera - kan uppfattas som ett jobbigt tvång när det trängs bland alla måsten. På senare tid har jag börjat planera in det jag vill göra först, sen får det andra anpassa sig mellan de saker jag vill. En av mina många inspirationskällor Tim Ferriss har konstruerat något han kalla för dreamlines - drömlinjer. Det har tidigare funnits en app för smarta mobiltelefoner som heter dreamliner. Strukturen är tre olika kategorier som du själv fyller på med dina drömmar. Under kategorin VARA skriver du dina drömmar om hur, eller vad du vill vara. Det kan t.ex. vara stark, en bra kock, bra på kinesiska. Under kategorin GÖRA kan det handla om sådant du vill genomföra - resa till Australien, tävla i SM i pistolskytte, ta dykcertifikat. Kategorin HA är vanligtvis mer materialistisk, men behöver inte vara det. Det kan vara drömmar om att ha en Ducatimotorcykel, ha ett körkort, eller kanske ha en pojkvän. Testa själv och se vad det skulle kunna leda till. Lägg ett par timmar och forma din egen dreamliner.

Appen Dreamliner

 

Skapa en tabell för drömlinjer (se exemplet när nedanför). Skriv längst upp inom vilken tidsperiod just de här drömmarna ska kunna genomföras. Detta är viktigt eftersom de små drömmarna inte bör hamna bland de drömmar som tar flera år att genomföra. Börja med något som ligger inom en överskådlig framtid, t.ex. 6 månader. Skapa sen tre kolumner och tre rader under. I kolumnen till vänster skriver du ATT HA, ATT VARA, ATT GÖRA. En på varje rad. Se till att raderna är tillräckligt höga, för under varje kategori i samma ruta fyller du i dina drömmar. Se till att de ska vara genomförbara inom ett halvår. De kan vanligtvis inte kosta tre miljoner att genomföra alltså, om du inte sitter på såna pengar. I nästa kolumn höger om respektive kategori skriver du vad du tror det kan kosta att genomföra varje dröm, i kronor. Det kan vara så att du behöver lite extra plats i kategorirutan ATT VARA, eftersom du kan behöva precisera varje dröm med ett lite tydligare mål. Om ett mål är att vara stark, så bör du vara tydlig med vad du menar med det, t.ex. lyfta 150 kg i marklyft. Om drömmen är att vara bra på kinesiska, kan målet vara att kunna föra ett samtal i 15 minuter på kinesiska med en infödd kines, eller nåt liknande. Om man inte preciserar denna kategori kan drömmarna vara svåra att prissätta. I den tredje kolumnen längst till höger skriver du hur du ska genomföra drömmen. Den här kolumnen kan behöva växa till fler kolumner, där den första är det första steget som du ska ta idag mot din dröm. Nästa kolumn är vad du ska göra imorgon, nästa är dagen därefter, eller veckan därefter, beroende på vad som krävs för att genomföra drömmen. Var beredd på att behöva växla mellan att fylla i i de olika kolumnerna. Ibland kan du behöva fylla i hur du ska genomföra innan du får klart för dig kostnaderna. Om du vill vara bra på kinesiska så kan ett första steg vara att först se vilka utbildningsmöjligheter som finns. Behöver du läsa på distans och har ok gymnasiebetyg, så kan högskolor vara ett intressant och gratis alternativ, medan studieförbunden erbjuder kurser lokalt till en kostnad. Dag två anmäler du dig till en kurs. Dag tre eller veckan därefter beställer du böcker.

 

När du sammanställt alla dina sexmånadersdrömmar får du en bra överblick över vad dina drömmar ungefärligen kostar per tillfälle, per timme, per termin eller vad det nu handlar om. Vilka av dina drömmar är genomförbara? Vilka bör du flytta över till ettårsdrömmarna eller treårsdrömmarna? Vilka drömmar har du råd med att göra som det är idag? Några drömmar kanske inte ens kostar något i pengar, bara ditt engagemang. Har du möjlighet att dra in extra pengar eller lägga undan så att du kan genomföra dem inom ett halvår? Om inte så lägg inte ner allt, utan flytta över det till en längre drömplan och håll den vid liv. När du fyller i dina steg för att genomföra drömmarna så brukar det vara förvånande hur enkla vissa drömmar plötsligt ser ut att genomföra. I mitt exempel här ovanför så har jag kommit fram till några drömmar jag skulle vilja förverkliga inom sex månader. Det som är överstruket försvinner inte utan flyttas över till drömlinjerna som sträcker sig över ett år, utom Ducatin som får dröja åtminstone tre år. Det som blir kvar kommer att kosta mig cirka 12000kr, eller 2000kr per månad, vilket jag anser mig ha råd med. Exemplen är inte fullt ut mina egna drömmar utan en spridning av olika typer av drömmar. En personlig tränare har jag dock redan skaffat och en Ducati vill jag definitivt ha!

Det här sättet att planera drömmar kanske inte passar dig. Det kanske är helt andra typer av drömmar du har. Du kanske bara vill frigöra tid där du inte gör någonting alls, men det kanske också har ett pris (läs min gästbloggare Ensamma mammans inlägg om Downshifte i augusti 2012). Fundera då över om det finns andra sätt för just dig att konkretisera och realisera dina drömmar. Testa gärna dreamliner för att inspirera dig själv att komma fram till dina egna drömmars mål

Free your mind!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar