måndag 9 april 2012

Befria dig från tidsslaveriet ... som företagare

Om du har missat de tidigare inläggen om tidslaveri så rekommenderar jag att du läser dem först eftersom jag ska försöka låta bli att upprepa mig alltför mycket i onödan. Det behöver inte vara någon direkt skillnad i att befria sig från timredovisandets djupa avgrund och illusionen om det heliga heltidsarbetet mellan anställda och egna företagare. Problemen är ofta desamma: att det huvudsakliga arbetet värderas framför allt efter hur lång tid du jobbar. Du får betalt för din tid och inte för det du faktiskt presterar. Du kanske tycker det låter orättvist eftersom just du faktiskt gör ett bra jobb och uppskattas för det du gör. Så kan det förstås vara, men det är oerhört sällsynt att man får extra belöning i form av mer pengar eller kompensationsledigt om man till exempel har gjort ett extremt bra arbete på halva den förväntade tiden. Inom vissa branscher kan det ibland vara så, men tänk om jag som anställd arkitekt på ett arkitektkontor ska rita ett fräckt hus som företaget kan ta betalt för ungefär motsvarande 40 timmar, men jag har ritat det på 20 timmar. Företaget tjänar en hel del på det, men jag måste fortfarande gå upp på måndag full av ny energi trots att jag kanske kört slut på mig helt av det extrema tempot jag haft under den kreativa processen. Om du som lärare kämpat en hel natt för att rätta prov måste du antagligen ändå gå upp på morgonen efter till din klass. I bästa fall blir man kompenserad timme för timme om man jobbat extratimmar, men du kanske behöver ställtid för att orka med i längden utan att bränna ut dig. Du kan klara av högtempoarbete någon gång ibland utan återhämtning, men om det upprepas ofta så bryter det ner dig fysiskt och psykiskt.

Det är lite samma sak om jag driver eget företag och tar betalt per timme. Skillnaden är förstås att jag som ägare av företaget kan ge mig själv ställtid och minisemestrar, men vanligtvis jobbar man på och jobbar på och... Om ett projekt går snabbare än beräknat brukar man lägga på lite på fakturan och om det tar lite längre tid drar man kanske av för att jämna ut det. Är det moraliskt riktigt? Ja kanske. Jag vet inte, men jag tror det känns betydligt bättre om man har som utgångspunkt att istället ta betalt för vad resultatet är värt för kunden. Om man sen finner snillrika sätt att göra det snabbare, smartare, effektivare och bättre så borde ju du tjäna på det och inte bara kunden. En del kan detta, men de flesta småföretagare jag känner säljer sina timmar, även de som inte skulle behöva. Det här inlägget kanske är lite provocerande för en del, men man måste ju inte hålla med mig. Det är självklart helt ok att tycka om att arbeta per timme. Jag har dock bestämt mig. Att arbeta med något jag inte gillar 40 timmar i veckan 46 veckor om året tills jag blir 65 (eller kanske 70 eller 75 om pensionsreglerna ändras) och sen hoppas att jag har hälsan och en tillräcklig pension att göra allt roligt då, det vill jag inte. Jag vill göra det nu. Allt efter 70 får jag se som en bonus. Att utföra mindre (för mig) meningslöst arbete för att istället fokusera på det som känns viktigare är inte lathet. Det är svårt att acceptera för de flesta eftersom vår kultur tenderar att belöna personliga uppoffringar istället för produktivitet.

I boken "Four-hour-workweek" för Timothy Ferriss in begreppet DEAL som är en bokstavsförkortning. D står för definition och handlar om att förstå hur systemen ser ut och att förklara vad jag själv vill, hur jag vill leva. E som i eliminering tar död på idén om time management och heltidsillusionen som jag talat om tidigare. Frigör tid genom olika tekniker såsom selektiv okunnighet, låginformationsdiet, att ignorera det oviktiga och att öka sin produktivitet för att frigöra den mest exklusiva ingrediensen i livet - tid. A är automatisering av din inkomst. Det kan innefatta allt från att outsourca nästan allt i ditt företag till att bara låta bli att göra allt själv som någon annan gör betydligt bättre med högre produktivitet. L som i lösgörande är ett mobilt manifest för rörlighet. Att inte vara beroende av att vara enbart på en plats utan att kunna vara mobil. Att genomgå en DEAL-process fullt ut är förstås extremt, men det ställer väldigt viktiga frågor om hur jag vill leva och visar på att många saker faktiskt kan vara möjligt att förändra, åtminstone för mig.

Den fråga jag tror du verkligen måste ställa dig som egen företagare är: måste jag verkligen göra det jag göra det jag gör på det sätt jag gör det? I detta inlägg hinner jag bara snudda vid några få frågor som skulle kan ge positiva förändringar för att frigöra tid och skapa rörlighet.

Använd dig av Paretoprincipen (80/20-regeln): 80% av avkastningen kommer från 20% av insatsen. Kolla hur det ser uti ditt eget företag. Bli inte förvånad om det stämmer...på ett ungefär. Om 20 % av kunderna ger dig 80% av alla problem och all olust bör du då ha alla dem kvar? Om 20% av kunderna ger dig 80% av intäkterna bör du då inte lägga kraft bara på dem? Analysera ditt företag med fokus på de frågorna. Hitta det som är ineffektivt så att du kan eliminera det och hitta dina starka sidor så att du kan mångfaldiga dem. Använd dig av 80/20-regeln för analys av fler områden, t.ex. marknadsföring, samarbetspartners, leverantörer mm.

Lär dig selektiv okunnighet. Du får enorma mängder information i ditt arbete oavsett om du är anställd eller företagare. Det är mycket lite av den informationen som du kan omvandla till faktisk kunskap och produktivitet. Läs inte allt. Släng e-post och snigelpost som du inte absolut kan vara utan för din produktivitet (eller ännu hellre, se till att du inte får den genom att avboka utskicken). Fråga istället kolleger om vad du behöver veta öga mot öga, via mail, telefon eller via bra nätverk på t.ex. sociala media. Be dina kolleger/vänner sammanfatta information och tipsa om var du kan finna mer relevant information. Och givetvis: hjälp dina kolleger och vänner med samma sak. Ta alla genvägar du kan för en väl utvecklad låginformationsdiet.

Gör inte allt själv. Låt andra göra det du inte själv är expert på, eller varför inte låta andra göra nästan allt. En del uppgifter kan vara dyra att lägga ut på konsulter, men avsikten med ditt företag ska förhoppningsvis vara att tjäna lite pengar på något du faktiskt kan något om. Det oftast mest lönsamt att fokusera på det. Jag själv anlitat många olika konsulter både i Sverige och i Indien för olika uppdrag för att underlätta för mig att utveckla företaget. Däremot valde jag nyligen att göra min egen hemsida för att det var en av de roligaste saker jag gjort. Trots det borde jag ha lejt bort det, då det tog alldeles för lång tid som jag skulle kunna ha lagt på att dra in fler uppdrag. Företagen i Indien har jag anlitat för att göra digitala arkitektritningar och att söka kontaktpersoner i Europeiska byggföretag. De var oerhört effektiva, noggranna och levererade hög kvalitet. De kunde också arbeta när jag sov och var klara när jag vaknade, tack vare tidsförskjutningen. All kommunikation skedde via internet.

Om du har anställda eller anlitar konsulter, se till att ge dem befogenheter och resurser, med tydliga ramar och tydliga krav. Släpp ditt behov att kontrollera alla steg de tar. Det kommer att göra att de växer och kanske till och med hjälper till att utveckla ditt företag. Men framför allt frigör det värdefull tid för dig.

Vissa jobb är omöjliga att förändra. Då bör du fundera på om det är det du vill göra resten av ditt liv. Om du tycker det så är det ju toppen och bara att gratulera. Om du inte tycker det så gör dig själv tjänsten att fundera på vad du skulle kunna göra istället. Skulle du kunna hitta en annan anställning på ett mer modernt företag eller organisation som är öppen för friare arbetsformer och möjlighet att själv kunna bidra till ökad produktivitet? Skulle du kunna hitta en annan nisch för ditt företag, andra tjänster eller andra produkter som skulle kunna öppna upp för möjligheterna att arbeta på ett helt annat sätt där du inte längre definierar dig genom ditt jobb utan där företaget skapar dina möjligheter att göra det du vill? Vad är det du vill? Hur vill du leva?

 

1 kommentar:

  1. Flera tankeställare, jag hoppar ibland för att se var jag landar. Oftast blir det bra! Världen behöver inte vara så fyrkantig, den kan vara rund eller hjärtformad som denna blogg.
    Tack S.W.
    Solveig N.

    SvaraRadera