söndag 19 augusti 2012

Gör slut på skitstövelfjäsket

Skitstövlar får alltid som de vill och blir belönade för att de är just skitstövlar. Jo, så är det. Fundera på det en stund innan du läser vidare...

Vad händer på en arbetsplats (låt säga en kommun) om en medarbetare (vi kan kalla honom Kjell) missköter sitt jobb och beter sig som ett svin, utan att begå brott. Låt säga att Kjell rent hypotetiskt är en helt omöjlig mellanchef som behandlar sina medarbetare orättvist, baktalar dem, tar åt sig äran för deras insatser och skapar medvetet dålig stämning på arbetsplatsen. Dessutom sitter han hela dagarna framför sin datorskärm och surfar privat. Han svarar aldrig i telefon, missar ofta möten och håller aldrig vad han lovar. Han är illa omtyckt både av sina chefer och medarbetare. Alla vill bli av med honom. Vad händer då? Jo, Kjell får tre årslöner i avgångsvederlag och goda referenser till en chefstjänst i en annan kommun, eftersom man vill bli av med honom snabbt. Han lever gott i tre år på dubbla löner och väntar lungt in nästa avgångsvederlag från sin nye arbetsgivare.

Hans medarbetare (vi kan kalla henne Astrid) har jobbat i förstnämnda kommun i 23 år och har på grund av stillasittande skriv- och datorarbete (på senare år) ådragit sig smärtor i axlar, armar och nacke. Kommunen har låtit henne kostnadsfritt gå på ett tjugotal behandlingar hos den LOU-upphandlade företagsläkaren, vilket inte hjälpt utan snarare förvärrat smärtan. Hon har också fått en ny stol. Det har nu gått så långt att hon inte kan vara kvar längre med de arbetsuppgifter hon har. Omplacering blir av någon obegriplig anledningsvårt. Hon är outbildad och har en nischad specialerfarenhet som inte passar in någon annanstans. Efter ett års sjukskrivning har kommunen fortfarande inte hittat någon som kan ersätta henne fullt ut. Det visade sig att hon var oerhört effektiv, produktiv och snudd på oersättlig och att det kommer att ta flera år att ersätta henne med bara en heltidstjänst. Astrids belöning för att ha varit enastående och oersättlig var ett krya-på-dig-kort och en bukett blommor för 129kr plus blommogramkostnaden då ingen ansåg sig ha tid att leverera blommorna personligen.

Ingrid och Jan hade varit gifta i över tjugo år, men separerat efter många år av bitterhet, ounnsamhet och kärlekslöshet. Jan hade haft en relation på sidan om och när det uppdagades blev det droppen för relationen. Deras båda barn flyttade med Ingrid till en mindre lägenhet utanför centrum medan Jan bodde kvar i villan eftersom han hade råd att behålla den. Ingrid träffade efter något år en ny man som var något helt nytt för henne. En relation fylld av ömsesidig kärlek, respekt och lyhördhet. Jan gick in och ut i nya förhållanden och blev mer och mer bitter. Hans bild av separationen var att hon var asexuell och bitter och inte ens hade försökt att hålla ihop deras relation. Ingrids bild var något annorlunda. Efter ett antal år började barnen bli stora och bodde fortfarande på heltid hos sin mamma. De hade börjat något litet umgås med sin far som fortfarande var bitter över sin skilsmässa. Barnen städade, bäddade och lagade mat åt Jan. De försökte göra allt de kunde för att han skulle må bra, samlade in till fina julklappar och presenter. Ingrid som hade lagt enormt nycket kärlek och energi på sina barn under deras uppväxt blev mer och mer tagen för givet. Här såg barnen ingen anledning att ens hjälpa till med att ta hand om sina egna kläder och sina egna rum. Däremot var hon viktig när något gick fel, när fickpengarna var slut, när de skulle hämtas och lämnas hos kompisar, när pojk- och flickvänner hade gjort slut och det behövdes en axel att gråta mot, när det behövdes bekräftelser. Vid ett tillfälle frågade hon sina ungdomar varför de gjorde så mycket hos Jan men inte hemma. Svaret kom inte som en chock: det är så synd om pappa!

Sluta tycka synd om skitstövlarna! Sluta tycka synd om dem och låt dem ta ansvar för sina liv. Belöna dem inte för att de beter sig som svin! Ge dem en spark i röven. Be dem gå hem, tänka om och komma tillbaka när de är beredda att göra rätt! Ge dem de referenser de förtjänar och ge dem aldrig, aldrig betalt för att vara skitstövlar!

Kick ass!

And freeeeeeeeeee your mind!

 

2 kommentarer: