lördag 18 augusti 2012

Känner du en psykopat? Spring!!!

Har du någonsin varit i kontakt med en psykopat? Jag har det! Jag var delägare i samma företag och arbetade med en som var så mycket psykopat som någon kan vara enligt Robert D Hares psykopatikriterier. Och det höll på att knäcka mig totalt. Enligt hemsidan www.psykopat.se (ja det finns faktiskt en sida som heter så) är en psykopat, något förenklat en person som saknar förmågan att känna empati med sin omgivning. En som vet vad som är rätt och fel, men tycker att han/hon står över de regler och normer som finns i samhället. En som saknar vad man normalt kallar samvete. Psykopaten är beredd att göra vad som helst för att få sin vilja igenom och tar gärna åt sig äran när saker går bra men ser till att andra får skulden för misslyckanden. Hare beskriver psykopater som "mänskliga rovdjur" som använder charm, manipulation, provokation och våld för att kontrollera andra och tillfredsställa sina egna själviska behov. Känner du någon sådan?

Psykopati är en personlighetsstörning som är svår att diagnostisera, så därför ska man förstås vara försiktig att slänga sig med begreppet. De flesta människor som i vardagstal benämns som psykopater lider egentligen inte av psykopati, men de kan ha vissa drag av psykopati. Kolla hares lista och se om du känner igen någon i din omgivning.

 • Munvig och charmig
 • Ständigt behov av spänning och nya impulser
 • Bristande ansvar för egna handlingar
 • Mytomani, ljuger lätt och trovärdigt
 • Svekfull och manipulativ
 • Egocentrisk och grandios
 • Saknar helt ånger och skuldkänslor
 • Empatistörning (dålig inlevelseförmåga)
 • Parasiterande livsstil/lever genom andra
 • Bristande kontroll över beteendet, lättväckt aggressivitet
 • Promiskuöst och egoistiskt sexualliv
 • Tidiga beteendeproblem (före tolv års ålder)
 • Kortsiktigt agerande, bristande långsiktig planering
 • Impulsivitet
 • Flackt känsloliv
 • Frekventa äktenskap och samboförhållanden
 • Ansvarslöst föräldraskap
 • Ungdomskriminalitet (före 15 års ålder)
 • Nya kriminella handlingar under permission
 • Flera typer av lagbrott bland de följande tio: inbrott, rån, narkotika, olaga frihetsberövande, mord eller mordförsök, olaga vapeninnehav, sexualbrott, grov oaktsamhet, bedrägeri, rymning från fångvårdsanstalt.
Vid användning av Hares lista över kriterier för psykopati hos brottslingar ges personen 0 poäng när det inte stämmer alls, 1 poäng för de egenskaper som överensstämmer väl med personligheten och 2 poäng för mycket väl. Summan av dessa poäng kan bli som mest 40. Gränsen för psykopati går vid ett sammanlagt poängtal på 30 eller mer. Min kompanjon hade inte suttit inne och hade bara bedrägeri och skattebrott som brottsligt förflutet vad jag känner till, men minst 16 av punkterna stämmer mycket väl överens på honom.

Vi jobbade ihop på ett småhusföretag där vi skulle tillverka billiga, riktigt miljövänliga småhus. När jag blev tillfrågad om jag ville jobba med företaget och om jag ville bli delägare så misstänkte jag inget. Jag blev verkligen charmad och det utlovades mycket pengar. I början var allt fantastiskt. Jag blev oerhört bekräftad för mina insatser. Efter några månader började det vända. Han fick återkommande raseriutbrott på alla i hans omgivning och började berätta historier om hur han lyckats lura staten på pengar, mycket pengar, på 70- och 80-talet. Han hade en miljard undanstoppad på en bank i Schweiz. Här började jag långsamt tvivla, eftersom han körde omkring i en billig WV, bodde i ett litet enkelt hus och klädde sig i relativt enkla biliga kläder. Ja visst det finns mångmiljardärer som gör det, men jag började ändå fundera. Det var när jag insåg att alla pengar som han påstods satsa i företaget egentligen inte kom från honom, utan från en stiftelse som bildats av en avliden företagare som skulle gå till hans mentalt funktionshindrade son, som jag började vakna. Sonen kunde inte ta hand om och försörja sig själv. Han verkade fullt normal (om man med egoistisk, otrevlig, bufflig kan mena normal) men hade flera gånger medan pappan var i livet dragit igång projekt som gick i stöpet med miljonförluster. Pappans charmige "vän" skulle hjälpa sonen och portionera ut pengar och dessutom se till att pengarna förökade sig. När jag insåg att han istället såg till att pengarna successivt rullade över i egen ficka och att sonen och mamman snart skulle bli bankrutt, så lämnade jag allt. Över en natt packade jag ihop allt jag hade på kontoret, lämnade tillbaka aktier, begärde utträde ur styrelsen och drog. Jag ville inte förknippas med den mannen igen.

Det tog flera månader att återhämta mig från min korta tid med en psykopat. Jag hade arbetat kanske 15-16 timmar om dagen i företaget i 8-9 månader med en labil, impulsiv mytoman. Hade jag stannat i några månader till hade jag varit ett vrak. Jag tror jag åldrades nio år på nio månader. Lyckligtvis var det reversibelt. När jag pratat med terapeuter och psykologer om psykopater så är deras gemensamma inställning att psykopati inte går att bota. En psykopat anser sig själv inte lida av någon sjukdom. Dessutom är psykopaten oerhört skicklig på att manipulera omgivningen till att tro på hans/hennes verklighet. Om du träffar på en människa som du misstänker är psykopat, i en relation, i arbetslivet, i släkten, som chef eller till och med som "vän", se till att ge dig av. Distansera dig så mycket du kan från den personen. Koppla bort alla band och gör dig onåbar från personen. Livet blir aldrig bra med en psykopat och de vill inte förändras. De trivs så bra med hur de är. Oövervinneliga och perfekta!

 

9 kommentarer:

 1. med undantag av de tre sista punkterna så är det klockrent!
  levde med en sådan i elva år. fick två barn.
  bristande föräldraransvar är bara förnamnet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, elva år av ditt liv. Jag stod ut i nio månader och höll på att bli helt knäckt. Jag hoppas du lever ett bra liv nu.

   Radera
 2. Jag har liknande erfarenheter. Du kan aldrig omvända en psykopat. Ej heller få personen i fråga att erkänna sina fel och brister. Jag håller med dig: Spring!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, springa är det enda råd jag fått. Så fort du kan!

   Radera
 3. Ja, du....jag tror jag förstår :-P
  Var gift med en - utåt sett - oerhört charmerande psykopat.
  Blev så nertrampad att jag till slut miste min identitet men efter 37 år hade jag samlat kraft och börjat veckla ut mej själv så pass mkt att jag var stark nog att dra.
  Hans reaktion var oerhört stark och bekräftade verkligen att han var psykopat.

  Skönt att man kan ta sej därifrån.

  Håller med helt: ser du en psykopat: DRA! NU!

  Tack att du tog upp ämnet <3
  Ewa J

  SvaraRadera
  Svar
  1. 37 år Ewa. Det är omänsklgt. Det är så fantastiskt att se dig så stark idag. Det gläder mig att det finns hopp.

   Radera
  2. Jag känner igen det. Jag levde också tillsammans med en i 10 år. Jag blev helt nedtryckt och var inte värd någonting i hans ögon. Dessutom drack han rätt tappert och blev aggressiv så jag var rädd många gånger. Alla misstag och allt som gick snett var alla andras fel.

   Det tog över 3 år för mig att komma tillbaka men nu lever jag ett väldigt bra liv. Som sagt det gäller att springa fort om man möter en psykopat.

   Radera
  3. Härligt Anne-Marie att du kommit ur det. Jag har aldrig levt med en psykopat och har svårt att föreställa mig hur det skulle vara att ha en sådan så nära inpå, men det är inget jag ens önskar mina fiender. Ha ett fortsatt bra liv!

   Radera
 4. 7 år om 1 månad...
  På väg bort, på väg att hitta mig själv, på väg att få må bra, kanske tom få tillbaka glädjen, att skratta på riktigt, att va glad när man ler utan ett fake smile vore nåt. Jag är snart där, efter många år i fängelse med honom har jag nu hittat en väg som leder mig hem, och jag har tagit första stegen, både 1:a,2: och 3:e, några kvar sen är jag hemma :-) / Linda

  SvaraRadera