lördag 18 augusti 2012

Kräv att bli tillfredsställd!

Ja just så menar jag. Kräv att bli tillfredsställd. Enligt psykologen Katarina Öberg är nästan hälften av alla kvinnor och 20% av alla män sexuellt otillfredsställda. Sexuell otillfredsställelse är också den vanligaste orsaken till problem i relationen. Det finns förstås många orsaker till att det är så, allt från rent medicinska och psykologiska orsaker till att man helt enkelt inte vill eller kan ge varandra tillfredsställelse. Men om det inte beror på medicinska skäl, smärta eller tidigare traumatiska upplevelser, varför ska man då acceptera att inte få bli tillfredsställd, att inte få orgasm? Jag är till och med beredd att gå så långt att påstå att man inte ska acceptera att inte få bli sexuellt tillfredsställd om man vill det. Om partnern inte visar något som helst intresse att ge sexuell tillfredsställelse, så finns det ofta fler problem i relationen. Vill du gå miste om den njutningen, om den närheten, om den lyckan?

100% Charlotte skriver i sin blogg att ny australiensisk forskning visar att ett bra sexliv ger färre depressioner. Den tydligaste kopplingen mellan att må bra och bra sex fanns hos äldre kvinnor. Jag tror det finns många myter om hur bra sex ska och bör vara. Jag har upplevt flera av dem. Och här ber jag om ursäkt för att inta ett heteronormativt perspektiv. Jag har ingen erfarenhet av något annat. En av de viktigaste och problematiska myterna är att kvinnan själv inte tror att hon kan få orgasm. För en del kan det förstås vara så av olika anledningar, men för de allra flesta handlar det om något helt annat: att man inte vågar prata om att man är otillfredsställd och att man inte vågar kräva att bli tillfredsställd. I de flesta fall som jag har hört om verkar det oftast handla om att mannen antingen inte vet hur man gör, eller att han inte har tålamod nog, eller både och. När man nyligen träffat varandra så är det inte så enkelt att veta vad som verkligen är skönt för den andra. Det finns så många vanföreställningar hos kvinnor och män om vad som är skönt för den andra, men det som är skönt för honom är inte alltid maximal njutning för henne och tvärtom. Man måste lära sig! Man måste lära varandra och det kräver en enorm lyhördhet i stunden. En förutsättning för att kunna ge varandra maximal njutning är att du lyssnar in den andras reaktioner med alla dina sinnen och anpassar dina smekningar efter reaktionerna. Det finns inga standardlösningar eller färdiga manualer. Alla människor är unika i hur man når maximal sexuell njutning.

Utgå inte från att du från början vet vad som är skönt för henne/honom. Det kan kännas pinsamt och obekvämt att fråga, men om ni verkligen vill leva ihop och lära känna varandra på djupet så bör det här vara steg 1. Första gången kan det vara både svårt och generande, men jag tror att ni snart kommer över det. Att prata om det kan till och med bli en del av ert sexliv. Våga fråga varandra om sexuella fantasier, utan att det måste vara något som den andra vill ska ske i verkligheten. En fantasi kan vara bara en fantasi, men att berätta om den kan vara eggande och gemenskapande. Var beredd på att fantasin kan vara fylld av överraskningar och kanske till och med chockande. Men det är bara en fantasi. Ta till dig den och njut av den tillsammans.

Så, återigen samma lösning som på det mesta: prata med varandra, döm inte, lyssna, var lyhörd, var osjälvisk och ge allt du har! Det du ger får du niofalt tillbaka!

 

 

2 kommentarer:

 1. Vad kul att du har hittat min blogg också Stefan! Och jag tror som du, att kommunikation är en viktig väg till sex som är njutbart för alla parter. Våga prata om det, liksom - och gärna om det sköna. Ibland känns det mer som att fokus är att tala om det är som på gränsen till det kränkande, eller har passerat den (vilket också är viktigt att prata om - men jag tycker vi behöver fortsätta samtal som dessa OCKSÅ.)
  Allt gott Charlotte lustochliv.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Charlotte för din kommentar. Jag kvackar lite i ämnet, men jag tycker det är viktigt och intressant. Jag möter så många som lever i relationer där man inte blir tillfredsställd och heller inte tror att man kan bli det utan tar för givet att det ska vara så. Det är så tabu att tala om sex, orgasmer, tillfredsställelse. Att säga till din man eller kvinna att det inte är skönt, att det inte funkar för mig, att jag nte blir upphetsad, tillfredsställd. Det är svårt och förbjudet, men nödvändigt. Tycker jag.

   Radera