fredag 22 juni 2012

Ge och du ska få trefalt tillbaka

Mahatma Gandhi sa en gång att "the highest purpose of all is service to others". Den tanken finns representerad på olika sätt i många religioner och filosofier, organisationer och kulturer - ge andra det du själv vill ha, eller när du ger till andra så ger du till dig själv. Tolkningarna och översättningarna är många, men andas ändå samma känsla - att villkorslös givmildhet lönar sig. Många gånger har det lett till extrema former av påtvingad givmildhet där det ingått i samhällskulturen att man ska ge en del av sina tillgångar, t.ex. till kungen eller staten. Skatt skulle kunna kallas en sorts påtvingad givmildhet som ska användas till vårt gemensamma samhälles bästa. Påtvingad givmildhet behöver inte på något sätt vara negativt, men det låter inte så kul.

Altruism är ett ord som ofta används som synonymt med till exempel villkorslös givmildhet. Det är också en filosofisk lära formulerad av den franske filosofen August Comte 1830, som innebär att varje enskild människa är förpliktigad att leva för andras skull, att betjäna mänskligheten och att sätta andras lycka framför egna instinkter. Altruism beskrivs i många sammanhang som en viktig drivkraft för en arts överlevnad och utveckling. Att vara villkorslöst generös på individnivå gynnar gruppen/samhället och därmed även individen. Men det låter ju inte direkt så sexigt som det Gandhi uttryckte, men det kanske ändå är uttryck för samma sak: givmildhet lönar sig på ett eller annat sätt och på lång sikt.

Att ge utan att kräva något tillbaka kan direkt innebära ett minus på kontot, men ger enligt både Comte och Gandhi mångfalt tillbaka på sikt. Kanske inte när det gäller pengar och prylar, men definitivt när det gäller kärlek, vänskap, tillit, förtroende och glädje. Men det är också viktigt att komma ihåg att det inte gäller att det du får tillbaka nödvändigtvis kommer från den eller de du ger. Det handlar om något mycket större. Att du får något tillbaka från hela världen. Pröva, du kommer att märka när det händer. När du medvetet börjar ge av dig själv, bjuda på din villkorslösa kärlek, din tid, din medkänsla, din omtanke utan urskiljning, utan filter, så kommer du alldeles säkert snart märka att din värld börjar förändras. Glöm inte bara att villkorslös givmildhet inte alls är samma sak som villkorslöst utnyttjande. Du måste inte alltid ställa upp på allt någon ber dig om. Inte alls. Om du inte kan eller vill hjälpa till att flyttstäda, att alltid helt själv fixa någons födelsedagsfest, att alltid vara alla dina vänners festchaufför så måste du inte det. Det finns aldrig bara ett enda sätt att vara givmild och kärleksfull. Det betyder alltså inte att man alltid måste ställa upp i tid och otid. Däremot kan det betyda att man ibland ger sin tid till att lyssna på någon som har det svårt, att vara barnvakt åt en ensamstående vän, att bjuda en hemlös på lunch, att bjuda din ensamma gamla granne på en kopp kaffe.

Testa att medvetet göra en villkorslös givmild handling varje dag och känn hur det känns och var uppmärksam på om du upplever någon förändring. Du måste inte rikta dig till människor du inte känner utan kanske hellre till din närmaste omgivning med de du känner dig trygg med. Jag är dessutom övertygad om att det kommer att smitta av sig. Inte till alla, men till många, som ringa på vattnet och sprida sig som ett glatt, generöst, skrattande virus över världen. And may the force be with you!

 

2 kommentarer:

 1. Jag följer dig Stefan och förundras över dina kloka ord. Tack!
  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack du vänliga för dina varma ord. Ska bära dem med mig.

   Radera