tisdag 26 juni 2012

Man kan inte vara älskad av alla

Det är rätt märkligt egentligen hur många gånger jag tvivlat och tvivlar på min egen förmåga, på att jag duger, på att just jag är värd att älskas, trots att jag med min hjärna vet att jag faktiskt kan en massa saker, att jag till och med är mycket bra på en del av dessa och att jag har vänner som tycker om mig för den jag är. Ännu märkligare är insikten om hur många människor som känner och tänker samma saker, som inte tror på sig själv. Att den känslan finns inom en kan bero på många saker. Det kan handla om förträngda känslor ända från barndomen där du växt upp med en utsatthet hemma eller i skolan och/eller utan barnets behov av bekräftelser. Det kan också bero på hur vi blir bemötta och sedda som vuxna. Ett dåligt självförtroende är lätt att försämra om omgivningen tillräckligt ofta pekar på dina dåliga sidor och sänker dina bra eller trycker ner dig för att lyfta sig själva.

Jag pratade igår med några kolleger om möjligheten att bli miljonär. Det var påfallande hur mycket vi skiljde oss i vår uppfattning. Min inställning var tveklöst att det går bara man bestämmer sig medan alla de andra gled mellan att det var bara några få förunnat till att det kan vara möjligt, men det kräver många års sparande. Trots att jag gav några exempel på snabba ekonomiska framgångar jag läst om där de börjat från noll så ändrade de inte sin uppfattning. Jag menar nu inte att de har fel och jag har rätt. Det är skillnaden som är intressant. Jag är övertygad om att inställningen beror på vilken uppfattning man har om sig själv, sina förmågor och sin duglighet. Om du inte tror att du kan, så kan du antagligen inte heller. Om du är övertygad om att du kan, så kanske du inte kan ändå, men du ökar chansen att kunna från noll till hundra bara i en tanke. Free your mind!

Hur börjar man tro på sig själv då? Ja, hur långt är ett snöre? En taskig barndom är svår att ändra om man inte vill börja göra upp med sina föräldrar, sina klasskamrater osv. Det brukar sällan leda till ökat självförtroende, men kan kanske ändå vara viktigt för dig. Jag tror mer på att ta tag i den situation du har här och nu. Det är inte alltid enkelt, men definitivt inte omöjligt. Vilka metoder du än väljer så behöver du hjälp på vägen att boosta ditt självförtroende. Laila Bagge har ofta fått stöd i sitt liv av en insikt hon fick från sin mamma: "man kan inte vara älskad av alla". Det har nästan blivit något av ett mantra för henne de gånger hon valt att bli en uppmärksammad offentlig person. Det kommer alltid att finnas människor i ens omgivning som tycker tvärtom, som inte håller med, som till och med kanske suger ur din energi, eller försöker trycka ner dig för att lyfta sig själv. De finns där alltid, men de ska du försöka sluta lyssna på. Bara för att de tycker nåt annat betyder inte att du har fel. Du måste inte ens argumentera emot. Gå bara därifrån.

Något som låter väldigt ytligt, men som jag ändå tror är viktigt är att ta hand om sitt yttre. De allra flesta behöver få känna sig sexig och snygg oavsett kön eller ålder. Våga ta hjälp att välja snygga kläder som lyfter fram dina positiva sidor av någon du litar på och som du tycker har en snygg smak. Våga ta hjälp av din frisör (helst en bra) att pröva något nytt. Om du inte gör det annars, våga sminka dig för att framhäva din egen skönhet, både män och kvinnor (på olika sätt bara). Män kan t.ex. trimma sina ögonbryn och klippa sina näs- och ögonhår. Det är inte alltid så lätt att se och framhäva sin inre skönhet. Det blir ofta lättare om man tar hjälp av det yttre. Göm dig inte bara utan lyft fram dig, den du är och vill vara.

När den norske skridskokungen Johann Olav Koss tog tre guld och slog världsrekord i OS i Lillehammer 1994 så gjorde han det inte på grund av att han egentligen var snabbare än alla andra. Han hade många bra konkurrenter. Han kompletterade sin form, sin styrka och sin snabbhet med ett då unikt sätt att boosta sig själv. På startlinjen hade han bara en enda tanke i huvudet. Det var inte "nu jäklar", eller något annat uppeggande eller upphetsande. Han ställde en väldigt enkel fråga till sig själv som var helt avgörande för utgången. "Undrar med hur mycket jag kommer att slå världsrekordet idag?" Han försökte inte övertyga sig själv om att han skulle slå världsrekord. Han hoppade över den frågan och ställde istället bara följdfrågan "med hur mycket". Tänk om du skulle gå till lönesamtalet med din chef och fundera över frågan undrar hur mycket du kommer att kunna höja din lön med idag, eller gå på krogen och fråga dig själv hur många som kommer att flirta med dig ikväll (om det är det du vill). Livs- och relationscoachen Molior Moreno har formulerat 10 tips för att boosta ditt självförtroende som jag tänker avsluta med. Kolla in på lifemanship för att läsa mer. Ha överseende med stavfelen:-)


1. Klä dig snyggt
2. Gå bestämt
3. Skaffa dig bra hållning
4. Känn tacksamhet för den du är och vad du kan
5. Ge komplimanger
6. Sätt dig längst fram
7. Tala så du hörs
8. Formulera en personlig image som du upprepar för dig själv
9. Träna
10. Fokusera på att bidraOch förresten, ett snöre är så långt som sträckan mellan två ändar.

 

3 kommentarer:

 1. Självförtroende är inte detsamma som självkänsla. Självförtroende har jag så det räcker till o blir över men självkänslan är noll just nu.
  Ändå passar 8 av de 10 råden in på mig, det har jag levt ef länge...
  Ha en bra dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för ditt svar
   Du har helt rätt. Självförtroende och självkänsla är inte alls samma sak. Det kan hänga ihop. För mig gör det ofta det, att dålig självkänsla ger dålig prestationsförmåga. Men det kan lika gärna vara precis som du skriver att prestationsförmågan är hög och självkänslan i botten.

   Ha en riktigt bra dag

   Radera
 2. Detta resonemang kring att kunna bli en miljonär inspirerade mig till mitt senaste inlägg. Rätta mig ifall jag tolkade dig fel.

  SvaraRadera