fredag 13 juli 2012

Coacher - who needs them?

Enligt den allerstädes sanningssägande källan Wikipedia går coachning ut på att hjälpa en person eller en grupp personer att nå vissa mål. Coaching sägs enligt Wikipedia ursprungligen komma från USA. I början använde man coaching mest inom idrottsvärlden, men det används även inom företag och organisationer för att öka effektivitet och stärka målfokus. Ordet coaching betyder handledning/instruktion och ordet coach betyder vagn. Idag certifieras coacher hos olika certifieringsorgan på olika nivåer och det finns några tusen coacher i Sverige.

Varför behöver vi då en coach? Jag hör ofta att coachning är det nya trendiga för företag och personer med mer pengar än förstånd. Det har ibland beskrivits som flummigt och rent av humbug eller åtminstone överreklamerat. Ja, så kan det kanske vara ibland, men coachning är mycket mer än så. Om vi ser coachning som en metod och ett verktyg som ger stöd till den som vill tydliggöra sina mål och få hjälp att nå hela vägen fram, där coachen utmanar individen att förflytta sig från tanke till handling, så känns coachning för mig som något universellt, något självklart som vi alla behöver hela tiden i alla faser i livet.

Det är inte flummigt att må bra och det är inte flummigt att nå mål i livet, i företaget eller inom idrott. Jag tror att alla behöver olika typer av coachning hela livet. På jobbet, i familjen, när du tränar, när du behöver komma ur en depression, en sorg, när du vill finna dig själv, bli mer effektiv, mer produktiv, mer avslappnad, mer kärleksfull, komma ur oönskade invanda mönster, bli en bättre älskare osv. Du behöver förstås inte alltid en certifierad coach för allt detta. Det kan också vara en partner, en vän, en kursledare, en arbetskamrat, en chef, en bror/syster, en pappa/mamma. Det viktiga är att man är medveten om vad man vill uppnå och vad man vill med coachningen.

Jag tror man skulle behöva bilda coachningsgrupper i olika sammanhang där man stöttar varandra målmedvetet. Såna grupper finns i och för sig i form av olika typer av nätverk, t.ex. föräldranätverk, anonyma alkoholister, mans-och kvinnonätverk, singelnätverk mm. Men jag tycker att det aldrig har funnits någon grupp som egentligen passat för mig och mitt behov av coachning. Det skulle definitivt vara en spännande utveckling av facebook att kunna efterlysa personer för att ingå i en speciell coachningsgrupp. Det skulle kunna finnas grupper som träffas för att coacha varandra i hur man frigör sig från sin arbetsplats, hur man blir sin egen, hur man får bättre kontakt med sina barn, hur man tillfredsställer sin partner bättre, hur man blir av med sin ormfobi, hur man ska göra för att få vänner, träffa en partner, hur man blir författare, hur man blir snällare med hur mycket mera som helst. Du kan förstås göra en hel del av detta genom att gå en kurs t.ex. på ett studieförbund, men det är inte alltid det man söker och det kostar alltid pengar.

Mentorskap är också något som kan och bör utvecklas. Man skulle ofta ha stor nytta av en mentor både hemma, på jobbet, på sin fritid osv. Ofta finns mentorprogram för chefer på många arbetsplatser, men i själva verket skulle många behöva en mentor för att kunna utvecklas. Ofta kan du få hjälp med mycket genom att gå till en terapeut, en psykolog eller en professionell coach, men det kan både vara dyrt och kännas som ett stort steg. Tänk att ha någon utanför familjen som man kan helt öppet prata med om svårigheter i relationen med sina barn, sin partner, sin chef mm, som inte tar betalt per timme.

Missförstå mig nu inte. Proffessionella coacher, terapeuter och psykologer behövs mer än någonsin. Det finns så många vilsna människor som behöver stöd i sin personliga utveckling. Jag tror att just coacher är ett yrke som kommer att utvecklas oerhört framgent med många förgreningar och nischer. Men jag tror att deras proffessionalitet behöver kompletteras med målinriktad medmänsklighet. Vi behöver inte bara snälla människor i vår närhet, vi behöver också de som lyssnar och vågar vara ärliga, tydliga, målinriktade och konstruktiva. Coachernas tid är definitivt nu!

Vad har ni för syn på coachning och vad är coachning för er?

 

2 kommentarer:

  1. Intressant att du tar upp ämnet just nu. Hörde lite på gårdagens sommarpratare -leg.psykolog och författare (kommer inte ihåg namnet), hörde ytterst lite men en lång haranger hur hon dissade denna svulst på samhällsmaskineriet.

    SvaraRadera
  2. alltså svulsten var då coacher.../E

    SvaraRadera