onsdag 21 mars 2012

Älska förändring

Jag är nog förändringsberoende. Jag älskar förändringar. Det har nästan blivit en belastning, åtminstone för min omgivning. Jag älskar att bryta upp från platser, boende, slänga gamla prylar, byta arbetsplats, gå in i nya sammanhang och gå ut ur gamla. Det jag gillar att ha kvar är vänner. Där är jag nästan tvärtom. De är en slags fast punkt, en nod i den kaotiska tillvaron. Jag adderar gärna nya vänner, men blir uppriktigt ledsen när jag tappar kontakten med gamla. De är ju i och för sig aldrig längre bort än ett telefonsamtal eller en digital signal via cyberrymden, men de kan ibland kännas lite förlorade om det gått lång tid.
Att flytta är bland det bästa jag vet. Att få rensa ut gammalt och komma i i en ny fräsch (åtminstone för mig) bostad med nya dofter, kanske nya möbler om man har råd, nya grannar, vackrare utsikt kanske. Mina flyttlådor har med åren blivit färre och färre. Jag tror jag har en ouppackad låda i källaren efter senaste flytten (för hela sex år sen!!!). De andra tillhör min fru och fyller hela källaren. Ja, vi har några gemensamma lådor också numera om jag ska vara ärlig. Mina resväskor har också blivit tunnare med åren när vi ska ut och resa. Det är inte så att jag avskyr prylar eller kläder eller så. Tvärtom. Men det är så skönt att släppa det som jag inte absolut måste ha. Jag försöker spara gamla foton (för mina barns skull inbillar jag mig), men barnkläder, leksaker, böcker jag redan läst, gamla papper och jag vet inte vad - det har försvunnit till återvinning, hjälporganisationer och lite till soporna...och ingen har saknat det. Inte än i alla fall.
Nu menar jag inte att jag gör rätt och min fru gör fel. Inte alls. Men för mig har det inneburit en stor lättnad. Det har faktiskt också inneburit att jag upplever att jag har lätt att ta till mig förändringar som kommer utifrån, som jag inte kan påverka alls eller bara delvis. Det är inte så tungt och hopplöst, snarare spännande, utmanande, lockande. Min fru har också börjat rensa ut i sin källare. Inte i samma utsträckning som jag. Det behöver hon nog inte. Det är den rensande och renande processen som är det viktiga tror jag. Att rensa ut slaggprodukter ur kroppen anses ju hälsosamt. Jag tror att det är lika hälsosamt att rensa sin källare från slagg. Jag tror det får dig att må bättre och känna dig lättare i både sinnet och kroppen.
Jag har nyligen skaffat mig en ganska enkel vardagsryggsäck av hög kvalitet och som är rätt snygg (svart med lysande gul insida). Jag valde medvetet en som jag kan få plats med min mac, iPad, ett par pennor, ett litet anteckningsblock och en matlåda. Inget mer. Väskan i sig är fjäderlätt och i vanliga fall har jag inte datorn med mig. Det känns som att jag inte har något bagage med mig alls trots att jag bär med mig detta jämt. Tidigare körde jag med en tung attachéväska med allt möjligt "för-säkerhets-skull" med mig. Över ena axeln vägde den vad som kändes som ett ton. Jag fick både ont i ryggen och i själen. Det var både fysiskt och mentalt betungande att bära denna last var eviga dag. Varför? Helt obegripligt! Nu skrider jag fram som en skogsalv och kröker min rygg när jag har lust och gör ständiga försök att bära min fru över tröskeln.
Det behöver inte alltid vara svårt att göra sitt liv lite lättare och uppleva förändringar något mindre tunga. Skaffa en något mindre och lättare ryggsäck, så är du en bit på väg. I vår ska jag göra en ny utrensning av saker som samlat sig under året och jag ska bli lättare och snyggare och kropp och själ!

1 kommentar: