tisdag 20 mars 2012

Vissa människor är svåra att tycka om

Ibland är det svårt att tycka om människor. Hur ska man kunna tycka om en som ständigt sviker en, en som talar illa om en bakom ens rygg eller en som sätter käppar i hjulet för en hela tiden bara för att han kan (ja de är oftast män)? Hur ska man kunna acceptera människor som förtrycker, förnedrar, förstör och förgör? Hur ska man kunna vara glad och positiv när människor utövar härskartekniker för att lyfta sig själv?
Enkelt! Låt bli! Tyck inte om dem. Tyck om andra. Du måste ju inte hata eller avsky människan. Låt bara bli att tycka om. Det är de som är skitstövlar.
Men hur var det nu med tolerans och ge människor en andra chans? Det har inget med detta att göra. Det är självklart att du ska ha en oerhört hög tolerans. Alla människor har sina egenheter som man måste låta dem (och mig) få ha. Egenheter gör människor intressanta och spännande. Men det är inte egenheter jag talar om och det har du redan förstått.
Jag tycker nog att jag själv har utvecklat en hyfsat god känsla för att kunna skilja på människor med egenheter och människor som medvetet eller omedvetet vill en illa. Det har gått några smällar och blåmärken, såväl fysiska som emotionella för att väcka den känslan till liv. Ja, just det. Väcka! Jag tror vi alla har den förmågan egentligen. En del människor är bara väldigt skickliga på att använda härskartekniker och liknande för att man ska tro att felet är ens eget, att det är jag som måste förändras, att det är jag som är den skyldige, att det är jag som...
När du känner dig obehaglig till mods tillsammans med en människa eller en grupp människor, stanna upp direkt, skyll på något och gå ut, på toaletten, åk hem, gå ut på ett café, ta rast... vad som helst. Ge dig omedelbart en möjlighet att analysera och förstå varför du kände dig illa till mods. Vilken teknik använde de/han/hon för att få dig att känna så? Har du undanhållits information som alla andra fått? Har man ignorerat, förbigått eller kört över dig utan synbar anledning? Har du blivit förlöjligad eller oförtjänt ifrågasatt eller beskylld för något? Har du blivit nedvärderad, attackerad, angripen? Fundera och skriv ner vad som fick dig att må dåligt. Få insikt om de verkliga orsakerna.
Återkommer den här känslan? Hur ofta? Kan du med dina insikter åstadkomma någon förändring? Inte? BYT JOBB, BYT VÄNNER, BYT FRU/MAN, BYT SLÄKTINGAR. Är det för drastiskt? Ja det kanske det är, men är det värt att vara kvar i de relationer som får dig att må dåligt, som förminskar dig som människa? Ja, det kan bara du svara på. Men stanna inte kvar enbart på grund av att du inte orkar något annat, eller för att du inte tror att du klarar något annat, eller för att "vad ska alla säga". De som har synpunkter brukar oftast vara oerhört avundsjuka på andras förmåga och mod att förändra och förändras. Det är ditt liv, kanske ditt enda och jag lovar dig... du vill inte vakna upp i 80-årsåldern och ångra att du inte... BYT!

7 kommentarer:

 1. Man kan inte tycka om alla, och alla kan inte tycka om dig (ja, det är sant, jag vet) Men om man riktar in sig på att tycka om sina vänner, så är det en bra början. De som snacka skit och förtallar andrra, har väl inga levande liv.Det är lite synd om dem, eller mycket synd...en andra chans? tja, det beror väl på hur mycket man tycker om personen.

  SvaraRadera
 2. Du verkar vilja ta in jordens alla människor på en gång..omöjliguppgift..

  Vi är maktlösa till enormt mycket vi människor,vi kan väldigt väldigt lite,men vi kan även mycket.
  Jag har gjort så här för att få det hanterbart..jag kan älska den jag har framför mig,en i taget.
  För x antal år sedan gjorde jag upp en långlista under en längre period,just för att få med så mycket som möjligt,grundlig så att säga..
  Denna lista innehöll två spalter,den ena spalten skulle jag anteckna detaljer i mitt liv som jag kunde hantera & kontrollera.
  Den andra spalten sådan jag inte hade någon kontroll över huvudtaget.

  Denna lista började jag sedan att lära mig av lade undan det jag ej kunde och tog till mig det jag kunde,,listan har inneburit en helomvändning för mig..

  SvaraRadera
 3. Detta kan vara det bästa jag läst på mycket länge.

  Jovisst byt hade varit den enkla utvägen. Men om man är en sådan person som vill förändra den situationen man är i och hoppas på att kunna "lära en gammal hund sitta" och hoppas, bara hoppas på att den personen för en gångs skull skall lyssna och ta till sig istället för att som denne gjort så många gånger förut. Säga upp samarbeten med. Säga upp en anställning eller börja en ännu hårdare taktik för trycka ned denne person så pass att den själv slutat.. Detta händer ständigt på min arbetsplats idag och jag är kvar... Än så länge men har upptäckt att jag blivit en ledsen person istället för den glada, positiva människan som jag var innan.

  Jag älskar mitt jobb men börjar fundera på om det är värt det när en person gör så mycket skada på ens psyke.

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej K
   Jag tror att man ska göra allt för att förändra sin situation. Det är ofta värt flera försök. Särskilt om man egentligen trivs med sitt jobb. Jag gjorde själv så att jag vid ett tillfälle gick till en högre chef för att förklara min situation. Han förstod och var väldigt lyssnande, men jag insåg sen att det inte skulle leda till någon förändring. Det är svåra val och det kan leda till något som känns obehagligt och osäkert, men också till något nytt, spännande. Ett sätt att hjälpa sig själv kan ju vara att istället för att fastna i att bara fly/välja bort, istället fundera på om det finna något man välja till, att välja en ny riktning. Det kan vara svårt att komma på, men det brukar ofta vara bra att ta hjälp av sina vänner, sina barn, sin partner. Bjud in till Brainstorm-party! Jag har aldrig gjort det själv, men funderat på det många gånger. Du bjuder på mat och vin, de bjuder på sina idéer. Bra att strukturera det dock, med post-it-lappar eller stort vitt papper eller hur man nu vill lägga upp det. Att inte fastna i sina tankar utan fundera över vad jag skulle kunna göra istället, välja en ny riktning.
   Jag vet att detta är svårt i många branscher, särskilt om man bor i en liten ort, men det kanske inte är omöjligt. Jag använder ibland facebook till liknande saker, när jag vill ha andras syn. Det är vågat och lite riskabelt, men jag lägger inte ut för privata saker där.
   Hoppas det går bra för dig. Du förtjänar ett bättre liv än att utsättas för människor som gör livet surt. Jag skulle vilja säga BYT, men det valet måste du ju göra helt själv, utifrån det du vill.

   Radera
  2. Ber om ursäkt för alla stav- och meningsbyggnadsfel härifrån det skumpande tåget:-)

   Radera
  3. Tusen tack för fler goda råd och bra svar!

   Jag ska definitivt göra detta. Post-it lappar och vin känns som en bra kombo. ;)

   Jag tror på att i mitt fall ta en rejäl diskussion med personen i fråga för att sedan se om förändringen sker. Blir det inte så är BYT det enda rätta.. Inte värt att må dåligt. :)

   /K

   Radera