torsdag 3 maj 2012

Lär inte av dina misstag!

Det finns någon slags talessätt som säger att man ska lära från sina misstag eller sina fel. Det handlar förstås om att man ska dra erfarenheter från de tillfällen då man misslyckas för att lyckas bättre nästa gång. Är inte det ett konstigt synsätt? Att dra erfarenheter från ett misslyckande. Om man till exempel misslyckas ofta så kanske huvuddelen av ens lärdomar utgår från när man gjort fel. Jag kommer ihåg från tiden när jag tränade simning, att om man hade tränat in en felaktig teknik, så tog det ibland en evighet att träna bort felet och ersätta det med något bättre. Misstagen satte sig i cellernas minne på något sätt. Om du som barn (eller vuxen med för den delen) ständigt blir påmind om dina tillkortakommanden, så blir det ofta styrande för hur du ser på dig själv och kan skapa ett mycket dåligt självförtroende. Hur brukar du känna dig när du utvärderat något du gjort som gått väldigt fel? Känner du dig full av energi och livslust? Antagligen inte. Jag brukar känna missmod och olust. Vad är det för bra med det?

Vad är ett misstag egentligen? Vem har sagt att det du gjort är fel? Du kanske bara har gjort annorlunda, upptäckt en ny metod, ett nytt sätt. Jag tror det inte alltid är helt säkert att det du tror är ett misstag faktiskt är det. Du kanske hade för höga förväntningar från början. Om du missat en deadline, var det då fel på dig eller på deadlinen? Var uppdraget tydligt formulerat? Om du tappar ett glas i golvet i ditt kök och glaset går i tusen bitar, så kan man lätt uppfatta det som ett misstag, särskilt om det var det där svindyra glaset som du har i ett unikt par. Men man kan faktiskt se det på fler sätt än bara ett. Ska du verkligen vara så fäst vid saker? Saker är möjliga att ersätta. Att förlora en vän eller kontakten med sina barn kan däremot vara ett misstag. Kanske inte bara ditt, men dock ett misstag.

Så vad menar man då med att man ska lära av sina misstag? Borde det inte vara väldigt mycket bättre att lära av sina lyckanden? Fokusera på det som är bra och gå vidare med det? Det tycker jag låter mycket bättre. Professor Micael Dahlén skriver om detta i sin bok Nextopia. han menar att man absolut inte ska lära av sina misstag, titta bakåt. Han menar att mycket av det som var fel igår, eller idag, inte alls behöver vara fel imorgon. Här är det lätt att invända eftersom en viktig del av ledarskapet är att se bakåt och utvärdera bra och dåligt för att lära sig något och sedan bli ännu bättre. Dahlén menar att så var det i den gamla skolan, men att det idag krävs ett nytt förhållningssätt till värdet av historiska erfarenheter. Det enda vi behöver lära är att utvecklingen går med rasande fart och att världen och omständigheterna runt oss inte ser ut imorgon som vi ser dem idag. Inte minst har den finansiella krisen bekräftat det. Så vad säger oss en sådan utvärdering egentligen?

Det brukar också sägas att om man inte lär av sina misstag så kommer man att upprepa dem om och om igen. Jag undrar vem som påstått det. Vad är det som säger att det automatiskt skulle bli så? Jag är inte så säker på att om du fokuserar så på att se dina misstag för att lära av dem, att du inte faktiskt lär dig att upprepa dem istället. Kan det vara så? Fundera på det.

Jag är helt övertygad om att det är mycket bättre att fokusera på allt det som fungerar bra, på när du lyckas, på din framgång. Bara tanken på det känns bra. Som professor Dahlén säger: det du uppfattade som fel nyss kanske inte alls är fel nu och imorgon, så varför se bakåt när du kan se i nuet och framåt!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar